terpentijn en terpentine

Laatste reactie 19/12/2018 18:28 door Jos
· Markeren als ongelezen
rob marttin 2 jaar geleden geplaatst
wanneer je serieus met olieverf aan de gang wilt, zet dan om te beginnen uit je hoofd dat terpentine iets met verf of schilderen te maken heeft; terpentine is een schoonmaakmiddel om je penselen mee te reinigen; daarna kun je met groene zeep in een kuiltje van je hand en wat lauw water de restanten er goed uitkrijgen.

Terpentijn: gebruik je om verf mee te verdunnen, vooral voor de eerste lagen wanneer deze echt ‘mager’ moeten zijn. Wil je steeds vettere lagen schilderen, gebruik dan terpentijn en lijnolie in veranderende verhoudingen.
mager. vet
terpentijn. lijnolie
80. 20
70. 30
60. 40
50. 50
40. 60
30. 70
20. 80
geen. 100

Let ook goed op of de verf al transparant van zichzelf is!
Alex Mooyman 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Rob,

Je adviezen stel ik op prijs, maar onderbouw ze dan wel.
Dus zomaar stellen dat iedereen die olieverf serieus neemt alleen maar moet verdunnen met terpentijn in plaats van terpentine volstaat niet voor mij. En hoogstwaarschijnlijk voor alle schilders die verdunnen met terpentine ook niet.
Graag een duidelijke en onderbouwde toelichting van je stelling dus!

Verder ook even om verwarring te voorkomen: Het vet over mager principe is lang niet altijd nodig en geldt vooral wanneer er dikkere lagen over elkaar worden gezet.

Graag ook even een toelichting op je laatste opmerking:  (Let ook goed op of de verf al transparant van zichzelf is!)
Ik begrijp wat je bedoelt, maar de bezoekers hier zijn vanaf absolute beginners tot zeer gevorderd.
Belangrijk dus dat adviezen voor iedereen te begrijpen zijn.
Veronique de Groot 2 jaar geleden geplaatst
Ik ben beginneling met olieverf (na jaren acrylverf, softpastel, oliepastel).
Waar ik me rot naar zoek is een heldere uitleg over HOE de olieverf in de praktijk verdund wordt, doop je de kwast elke keer in een potje, of maak je een mengsel, of, of, of?
Dit zou ik graag eens op you-tube of (weet ik waar) zien).
Of zest-it? En hoe gebruik je dat dan, vanuit het flesje?
Groet!
Frans van Oostveen 2 jaar geleden geplaatst
Er bestaan kleine metalen bakjes die je met een klem op het palet schuift. Die kun je vullen met een medium of/en met terpentijn of terpentine. Je vult ze vanuit het flesje. Ik zelf doop de penseel in het bakje en dan in de verf. Of het dun genoeg is merk je vanzelf.
Wat betreft het medium doe ik hetzelfde, penseel in het medium en dan in de verf. Niet teveel ineens want dan zou je er verf bij moeten doen. Dat kan makkelijk als je een kleur rechtstreeks uit de tube gebruikt, maar niet als je de kleur zelf gemengd hebt.
Alex Mooyman 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Veronique,

ik raad je aan om de gratis videoles te bekijken om wat meer inzicht te krijgen in verdunnen. http://schildervrienden.schilderenmetolieverf.nl/resources/Gratis%20schildercursus

Verder is het verdunnen een kwestie van uitproberen wat het lekkerst gaat. Vaak verdun je alleen als je verf niet lekker los laat van je penseel of als je heel dun wil kunnen opbrengen.
In je allereerste lagen verdun je vaak alleen met terpentine of terpentijn, daarna ga je na het drogen van de lagen verdunnen met terpentine of terpentijn met wat olie. (vet over mager, wat overigens niet altijd nodig is).
Je kunt in plaats hiervan ook verdunnen met een medium.
Maar let op! Medium is een verzamelnaam van een toeslagstof die de eigenschappen van je verf verandert, dus dat kan van alles zijn. (snellere of langzamere droging, meer of minder glans, transparantie, etc). Let dus goed op wat voor medium je uitkiest.
Alex Mooyman 2 jaar geleden geplaatst
Nog even over Zest-it:

Zest-it is een merknaam. Ze leveren o.a. een hoogwaardige terpentinevervanger die beter is voor je gezondheid en een verfmedium die ook minder schadelijke stoffen bevat.
Je kunt ze verder gewoon hetzelfde gebruiken.
Jos van der Venn 2 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik "sneldrogende schilders medium van Talens 084. Met een pipet druppel ik een of twee druppels medium langs mijn verf waardoor ik met mijn palet mes mijn gewenste medium in de verf meng.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 December 2018 om 13:32
Aantal lezers 92
Aantal reacties 7