Voorgegronde MDF

Laatste reactie 18/06/2020 17:36 door rob
· Markeren als ongelezen
Ronald Boon 4 jaar geleden geplaatst
Schildervrienden, ik wou dat ik dit eerder had gebruikt. Voorheen gebruikte ik normale MDF en gaf die een grondlaag. Vandaag een start gemaakt met voorgegronde MDF en vele voordelen ontdekt:
1 sterker bij de hoeken, beschadigd minder snel
2 zeer glad oppervlak, beetje voorschuren en klaar voor verf
3 snelle dekking, weinig strepen 

Ik zou het zeker is proberen, bij Praxis zagen ze het gelijk op maat ??
reactie op @ronaldboon:
Ada Verhagen Ik schilder op onbewerkte mdf panelen ( dikte 4 cm) die ik in de door mij gewenste maten laat zagen .(Als je pasje vd doe hetzelf winkel hebt , is het zagen gratis) Dan is het een kwestie van alle panelen naast elkaar leggen en ze aan iedere kant 2 x bewerken met gesso. Je hebt dan gelijk een voorraadje. Bijkomend voordeel vd panelen is ,dat ze minder ruimte in de opslag in nemen als dezelfde hoeveel doeken en de panelen zijn ideaal voor studie doeleinden.

4 jaar geleden

Beantwoorden

Ronald Boon Ada, zo was ik ook begonnen. Totdat ik dit materiaal ontdekte, ik.ben er super enthousiast over. De enige voorbewerking die nodig is wat opschuren en klaar! Geen kosten meer voor.gesso en dus veel tijdswinst, echt is proberen, kan bij praxis gratis op maat gezaagd worden.
4 jaar geleden

Beantwoorden

Ada Verhagen ??
4 jaar geleden

Beantwoorden

Mary Hartman Ik gebruik populieren hout panelen en strijk voor met binder en acryl werk goed
en het is licht  van gewicht 

4 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Alex Mooyman 4 jaar geleden geplaatst
Toch zie ik op deze foto nog wel strepen. Ik denk dat een extra voorbehandeling dat helemaal kan oplossen. Bijvoorbeeld een extra laag grondverf of gesso, als dat hierop hecht..
Ronald Boon 4 jaar geleden geplaatst
Er blijft toch altijd iets van de kwastharen sporen/afdruk achter toch? Het zit dan toch aan de oppervlakte, zou een grondlaag dit dan verhelpen? 
Wat ik wel is doe om het helemaal egaal te krijgen is tamponeren met een ronde kwast en heel licht kruislings nastrijken met bvb een waaierpenseel met heel zacht haar. 
Frans van Oostveen 4 jaar geleden geplaatst
Er hoeven geen strepen achter te blijven. Om te beginnen een zachtere kwast en bij het opbrengen van de verf net zolang kruislings vegen tot er geen strepen meer zijn. En dan niet te hard op de kwast drukken.
Alex Mooyman 4 jaar geleden geplaatst
Ik denk dat de strepen ontstaan doordat de ondergrond te hard zuigt. Hierdoor vermindert de vloeibaarheid van de verf waardoor gemakkelijk strepen ontstaan. Een extra laag grondverf of gesso zal dit voorkomen.
Test: gooi een druppeltje olie op een proefstukje en kijk of het wordt opgenomen in het MDF.
Zo ja, dan zuigt het te hard.
reactie op @alexmooyman:
Ronald Boon De normale MDF zuigt de olie inderdaad snel op, de voorgegronde vrijwel niet ?
4 jaar geleden

Beantwoorden

Alex Mooyman 4 jaar geleden geplaatst
Ik ben benieuwd wat er gebeurt als je je proefstukje insmeert met olie, even in laat trekken en dan droog wrijft met een niet pluizende doek. Als je er direct daarna verf op smeert zou deze niet meer streperig moeten zijn. Wil je dat proberen?
reactie op @alexmooyman:
Ronald Boon Ik heb het getest, zie niet zo veel verschil qua strepen, de olieondergrond zorgde wel voor een gladder oppervlak
4 jaar geleden

Beantwoorden

Alex Mooyman 4 jaar geleden geplaatst
De strepen die ik hier zie komen meer van de kwast. Nastrijken met een zachtere dus.
Dirk Deprez 4 jaar geleden geplaatst
probeer eens GROENE mdf ,  groene mdf is merkelijk beter bestand tegen water opname , 
Jos van der Venn 3 jaar geleden geplaatst
Ronald. Mijn persoonlijke ervaring met MDF. Ik schilder HEEL VEEL op MDF. Schilder op MDF dikte van 10mm i.v.m. de vesteging op de achter kant. Begin met gesso 2 lagen ook de zijkante, laatste laag met heel fijn waterproof schuurpapier effe glad maken, stof afnemen en daarna het paneel met sterk verdunde burnt sienna,( verdund met Terpentine), in wrijven en goed uitpoetsen met een droge doek, tot droog. Hierna begin ik met schilderen. Heel belangrijk is de keuze van je penseel, gebruik zachte haren. Daar bij komt, zeker zo belangrijk, de druk die je uitoefent op de ondergrond (mdf). Nog belangrijker is de dikte van de verf, moet vrij soepel zijn met het opbrengen, (medium) Te dik, STREPEN, te dun STREPEN. Succes Ronald.
william stegink 3 jaar geleden geplaatst
wat ik doe afgekeken van oudemeesters is huidenlijm verwarmen met champagne krijt mengen en erop smeren dan dicht dat de naden van het paneel. je kan er ook nog voor kiezen rode oker pigment er op te doen daarna wat er voor zorgt dat de olie niet te snel er door dringt. je kan dus dan langer door werken voor het droog is bewerken indien je dat zou willen/moeten.
gr.william
Andrea de Mare 3 jaar geleden geplaatst
Voor een gladde ondergrond is ook een mengsel van acrylbrinder met marmermeel en optie. Vind je het mengsel te dik kan je het met water verdunnen. Met een laag of 3 is het een mooie gladde ondergrond. Is mijn ervaring.
Gretteke Dijkhuis-Venema 3 jaar geleden geplaatst
Ik heb ook nog een optie..   ik doe de eerste lagen met flink verdunde gesso ( aan weerskanten) met een fijn mohair roller. Wel de roller tijdens de droogtijd goed nathouden. Na een laag of 4 doe ik een wat dikker laag en daarna nog een keer. Tussen de lagen met fijn schuurpapier schuren.
rob van beek 2 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik altijd multiplex, ik vind dat versteviger. ( het zuigt ook niet zo.)
Wel een hele voorbereiding om het helemaal goed te krijgen.
een paar keer gronden (gesso), en met waterproof schuren.

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 October 2018 om 13:35
Aantal lezers 153
Aantal reacties 13